Élőhely kialakítása – Terrárium berendezése

Fontos, hogy kaméleonunknak megfelelően alakítsuk ki lakóhelyét és elsődlegesen azt vegyük figyelembe, hogy neki mi a jó és nem azt, hogy milyen mutatós. Ez csak másodlagos szempont legyen. Igyekezzünk a terráriumot úgy berendezni, hogy az minél jobban hasonlítson természetes élőhelyéhez.

Első lépés a terráriumunk kiválasztása! Lehetőleg álló terráriumra essen a választás, mert szeret fel-le közlekedni kaméleonunk és így szabályozni magának a hőmérsékletét. Ha tehetjük, akkor hátterezett legyen, amin az eleségállatok előszeretettel mászkálnak, így könnyedén levadászhatja őket állatunk.  A jó szellőzés is nagyon fontos, mivelhogy a kaméleonok igen párás környezetben él (erről bővebben a Párásítás menüpont alatt olvashatsz), és könnyedén bepenészedhet. Pontosan ezért a mi terráriumainkat alul és felül rozsdamentes acél szellőzőráccsal láttuk el, ami ezt megakadályozza.

A terrárium beszerzése két fázisban javasolt. A fiatal kaméleonok számára a terrárium nagysága ne legyen nagyobb, mint 30x30x50cm, mert nehezen fogja megtalálni a táplálékát. Ebben a terráimban tarthatjuk őket 5-6 hónapos korukig és utána tudjuk beszerezni a kaméleonunk végleges otthonát, ami egy 50x40x90cm-es, legyen vagy annál nagyobb erről bővebben a Terráriumok menüben olvashatsz.

Most rendezzük be a terráriumot!

Kezdjük felülről és haladjunk lefelé! A terrárium tetején két fajta lámpa fog helyet foglalni, egy melegítő lámpa és egy UVB lámpa (ezekről bővebben Világítás menüben olvashatsz). Nem ajánlunk belógatós lámpákat, mert kedvencünk könnyedén megégetheti magát. Fontos, hogy ne közvetlen az üvegfelületre helyezzük a lámpákat, mert az UVB fényét az üveg megszűri. Ideális egy olyan terrárium, aminek a tétjén van szellőző így könnyedén áthatol az UVB sugara, ennek az izzónak fél méter a hatótávolsága.

Szükségünk lesz kapaszkodó ágakra, hiszen a kaméleonunk ezen fog közlekedni a terráriumba, az ágak ne legyenek vastagabbak annál, mint amit átér, mert kellemetlenségeket fog okozni neki. Az ágakat ne a földről szedjük fel, mert azoktól megbetegedhet állatunk. Az ágakat összefoghatjuk gyorskötőzővel vagy spárgával akár. A terrárium teteje alatt alakítsunk ki nekik egy sütkérezésre alkalmas ágat, ami vízszintesen keresztbe legyen kb 10-15 cm-re a tetejétől.

Tegyünk be egy növényt is, ami nem csak dekoratív és a kaméleonunk tud rajta mászkálni, de a párásításban is segít, ezen felül, mivelhogy a kaméleonok nem ismerik fel az álló vizet, a növények leveléről nyalogatják le a vízcseppeket és így is folyadékhoz tudnak jutni. Nem mindegy milyen növényt választunk, erre alkalmas növények például a Schefflera és a Ficus amiket minden nap reggel és este permetezővel le kell locsolni.  Ezeket az Egyéb Felszerelés menüpont alatt találod.

Aljzatnak pedig használhatunk fenyő kérget, ami nem csak szépen mutat, de megvédi állatkánkat az esetleges eséstől, így tompítva a zuhanást.

A terráriumot rendszeresen takarítanunk kell, mint ahogyan az ember ők is szeretik a tiszta és higiénikus környezetet. Az aljzatot kb 3 hetente cserélhetjük, vagy ha a szükség úgy követeli gyakrabban. A terrárium alján összegyűlt ürülék büdös lehet, így ezt minél gyakrabban szedjük össze és legalább 4-5 hetente végezzünk egy nagytakarítást. A kaméleonok nem eszik meg a levedlett bőrüket így ezt is távolítsuk el a terráriumból. Az üveget is mossuk le vegyszermentes tisztítószerrel pl ecettel. Fontos! ne használjunk vegyszert!

Végül a terrárium elhelyezése! Otthonukat olyan helyre tegyük ahol éri őket természetes napfény is, de ne közvetlenül a tűző napra,mert kaméleonunk hőgutát kap. Lehetőleg minél magasabb helyre kerüljön, hogy érezze a magasságot, hiszen természetes élőhelyén a fákon én a magasban.