Tartása – faj leírása

A sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus)

 

Származása: Jemen és Szaúd-Arábia dél-nyugati területei.

Élőhelye: Magas, fás területek, félsivatagos környezet vagy akár öntözött kertekben.

 

Faj leírás: A sisakos kaméleonok a nagyobb testű kaméleonok közé sorolandó. A kifejlett hímek testhossza elérheti akár a 45 cm-t is. A nőstények valamivel kisebbek 27-35 cm a kifejlett példány. A sisakos kaméleon nevet a fején található sisakról kapta, melynek szerepe van a hőháztartásban és az ivásban is segíti őket. A hímnek nagyobb a sisakja, mint a nősténynek, ez alapján is meglehet, őket különböztetni. a másik különbség, ami alapján be tudjuk azonosítani a kaméleonok nemét az a hímek hátsó lábain található sarkantyú, ami a nősténynek nincs.

 Életmód: Nappali ragadozó, a nap első sugaraival kel és  nagy részében az idejét sütkérezéssel tölti, éjszaka nem lát jól így ekkor ő is alszik. A kaméleonok az ágakon alszanak, kiválasztanak maguknak egy kedvenc ’’alvós ágat’’ és azon alszanak hosszú időn keresztül, de előfordul, hogy ezt cserélgetik.

Élettartam:  A sisakos kaméleonok fogságban akár 4-6 évig is élhet, de akadnak 8 éves példányok is

Testfelépítés : A kaméleonokat mint a legtöbb hüllőt pikkelyek borítják, melyet olykor le vedlenek. Pikkelyei néhol már-már tarajjá módosultak például a hátukon. Testük  oldalról lapított , ellenben a gyíkokkal akiknek alulról és felülről lapított testük van. Szemük nagyon érdekes, szemhéja épphogy nem teljesen összenőtt, ezzel létrehozva számára egy kifinomult csőlátást. Nagyon éles a látása. Mindkét szemét külön tudja mozgatni,aminek a természetben is hasznát veszi, egyszerre képes vadászni és figyelni a környezetében rá leselkedő veszélyre. A másik nagyon érdekes és említésre méltó szerve a nyelve. Olyan hosszú mint maga az állat, belül csont található amit hihetetlen sebességgel tud kilőni, akár a 40-50 km/órát is eléri. Nyelve ragadós és a végén egy vákuumot képez mikor megragadja táplálékát, amint az eleség célt ért, apró fogaival összerágja. Meg kell említeni még lábujjait is amik teljes mértékben a fán lakó élethez alkalmazkodtak, farkukat tekinthetjük az ötödik lábának nagyon ügyesen kapaszkodnak vele.

Szeretnél többet megtudni a kaméleonról? Olvasd el, hogyan kell Kialakítani az élőhelyét!