Kézhez szoktatás

A sisakos kaméleon kézhez szoktatása

Szeretnéd, ha kaméleonod nyugodt lenne az emberek közelségében? Nem tudod még, hogy hogyan kezdj hozzá a kézhez szoktatáshoz? Mi segítünk!

A sisakos kaméleon kézhez szoktatását érdemes még felnőtt koruk (kb. 6 hónaposan érik el) előtt megkezdeni, hogy már kicsi korában tudatosuljon benne, hogy az ember nem ellenség. Törekedjünk arra mindenképp, hogy a kaméleon szokjon hozzánk; ha az állatot mindig ugyanaz a környezet veszi körül, gyakran van kézben, akkor ahhoz előbb vagy utóbb hozzászokik.

Tudni kell, hogy a sisakos kaméleon egy nyugodt természetű állat, épp ezért nem szabad hirtelen közeledni felé. A hirtelen mozdulatoktól megijed és elmenekül. A legjobb megoldás erre az, ha mindig lassan, alulról nyúlunk felé, és megvárjuk, hogy a kezünkre másszon. Ezt úgy is elő lehet segíteni, ha az állát alulról finoman megérintjük; ezután majd megpróbál rámászni a kézre. Ha még a kézzel annyira nem szeretne megbarátkozni, használhatunk egy faágat is arra a célra, hogy kivegyük a terráriumból.

Természetesen létezik még egy hatásos módszer: a kézből etetés. Ha mindig látja, hogy az ember az, aki az ételt biztosítja számára, akkor tudni fogja, hogy ő a barátja és nem tekint már rá ellenségként, nem fog félni a közeledésétől.

Mindig türelmesen és fokozatosan kell hozzálátni a kézhez szoktatáshoz. Territoriális élőlényekről van szó, akik védik a saját területüket, (ebben az esetben a terráriumot), ezért semmiképpen se felülről közelítsük meg.

Ha eleinte még felpuffad és elszíneződik, amikor közeledsz hozzá, akkor érdemes fokozatosan egyre többet foglalkozni vele. Onnan lehet tudni, hogy a kaméleon már jól érzi magát a közeledben, hogy már nem akar elmászni és a színe is szép, élénkzöld marad. Mindezek ellenére fontos megjegyezni, hogy a kaméleon nem olyan, mint egy kutyus, aki szereti, ha állandóan simogatják; a hüllők is persze szeretik időnként a törődést, de nekik sokkal nagyobb igényük van az egyedüllétre és a személyes térre.

Tudod hogyan szaporodik a kaméleon? Ha nem akkor olvasd el a Kaméleon szaporodásáról szóló cikkünk is!